Tanssahtelua

Viime maanantaina saimme kerrankin Johanin kanssa itsemme paikalle OIEIn eli paikallisten larppaajien tapaamiseen. Heillä on säännöllisin väliajoin tanssiharjoituksia, ja tällä kertaa heillä oli jopa hyvä syy - he harjoittelivat larppia varten. Kylläpä oli mukavaa päästä pitkästä aikaa kunnolla tanssimaan! Kävimme läpi tuttuja branleja: Burgundi, Maltese, Horse's ja Officiale (eli leidinheitto).

Pari seikkaa jäi mietityttämään tanssien historiallisuuden puolesta jotka piti selvittää. Ensinnäkin, ilmeisesti kaikki yllä mainitut tanssit perustuvat enemmän tai vähemmän Arbeaun kirjoituksiin. Jopa Maltese ilmeisesti perustuu löyhästi Arbeaun dokumentoimaan tanssiin. Tosin "SCA Cheat Sheets"-ohjeet (http://www.pbm.com/~lindahl/dance/The_Cheat_Sheets.html) eivät tunnu olevan ihan yhdenmukaisia täällä harrastettujen tanssien kanssa. Heppabranlessa ilmeisesti pitäisi pitää molemmista käsistä kiinni (tuolla seisoimme perinteisemmässä jonossa) ja Cheat Sheetsin mukaan miehet on niitä jotka juoksevat jonon päähän. Enemmänkin pohdintaa heppabranlen alkuperäisestä tanssimuodosta löytyy samalta sivustolta (http://www.pbm.com/~lindahl/lod/vol2/horse.html), mutta siihen en kovin tarkkaan jaksanut tutustua. Sen verran vilkaisin että huomasin kirjoittajan olevan hyvinkin eri mieltä tanssin luonteesta. Hänen mukaansa tanssissa ei ilmeisesti kuuluisi vaihtaa paria lainkaan.

Oli alkuperäinen tai jenkki-SCAlaisten versio mikä ikinä, ainakin tanssijolla tuntui olevan hauskaa, ja se on kuitenkin se ainoa todella olennainen asia :) Toivottavasti Synne muistaa jatkossakin ilmoitella myös kaarnelistalle tanssiharjoituksista, jospa saisimme muitakin kaarnemaalaisia mukaan nauttimaan tanssimisesta!