Kingdom of Heaven (2005)

Kingdom of Heaven oli pieni yllätys, koska oletin sen olevan viime ajoille tyypillinen massataisteluilla mässäilyä. Toki niitäkin elokuvasta löytyy, mutta ne eivät ole pääasia. Kokonaisuudessaan elokuva oli viihdyttävä kokemus ja varmaankin pitää katsoa se vielä toiseen kertaan käyttäen DVD:n kommenttitekstutystä, jossa selostetaan elokuvan historiallisesta ja fiktiivisestä puolista.

Elokuva on visuaalisesti mukava, eikä asusteiden ja muiden varusteiden osalta iskenyt ainakaan mitään räikeän epäaikaista. Itse tarina onkin sitten hieman toinen juttu. Lyhyesti kuvattuna juoni menee niin, että ranskalaiskylän seppä lähtee Pyhälle Maalle sovittamaan syntejään ristiretken muodossa ja kokee siellä kaikenlaista. Historiallisesti ajateltuna tuossahan ei ole mitään erikoista, mutta ne loput juonenkäänteet ja tarinankulku ovatkin sitten jo tehty hieman taiteellista vapautta käyttäen. Jos tämä ei haittaa, niin tarina on ihan mukaansa tempaava.

Kingdom of Heaven on kuvaus ristiretkien ajan Jerusalemista. Elokuvassa tuodaan esiin inhimillisiä piirteitä ja eri ajatusmaailmojen konflikteja. Jotkut ovat paikalla rahallisen voiton perässä, toiset vain saadakseen tappaa, kolmannet uskonsa vuoksi, eräät koittavat vain elää omaa elämäänsä jne. Uskonnollinen fanatismi puolin ja toisin sekä erilaisten kulttuurien kohtaaminen ovat lähes koko elokuvan ajan läsnä, mutta eivät kuitenkaan keskipisteessä.

Tämä on yksi keskiaikaan liittyvistä elokuvista, joita voi suositella katsottavaksi. Historiaa ja kulttuureja pääsee opiskelemaan ihan mukavasti. Ikävä puoli siinä kuitenkin on, kuten elokuvissa yleensäkin, että pitää tietää jo etukäteen, mikä on totta ja mikä ei.

Niin ja pienenä sivuhuomautuksena, että elokuvassa on ihan suomalainenkin mukana eli Jouko Ahola (maailman vahvin mies jossain vaiheessa). Ei liene yllättävää, että kaverilla taisi olla vain yksi repliikki ;)