Beowulf & Grendel (2005)

Beowulf lienee kaikille keskiaikaa harrastaneille tuttu hahmo. Elokuva ei juuri tarinallisesti poikkea alkujuuristaan. Beowulf saapuu avuksi taistelussa Grendel hirviötä vastaan. Elokuvan tarinassa on joitakin oman muistikuvani mukaan alkuperäisestä tarinastakin poikkeaviakin kohtia. Ne eivät kuitenkaan muuta itse tarinan pääjuonta. Elokuva on lajiltaan keskiajan ja fantasian sekoitusta.

Ulkoasultaan Beowulf & Grendel on melkoisen karu. Tarkoitan nyt kuitenkin lähinnä kuvauspaikkoja, jotka eivät ole vehantoja Tanskan niittyjä. Toisaalta elokuva on tehty normaalia Hollywood mässäilyä reilusti pienemmällä budjetilla eli ihmisiä ja kaikenlaista taustasälää on suhteellisen vähän. Tämä ei kuitenkaan huono asia. Asusteet tuovat mukavaa väriläiskää muutoin karuun maisemaan. En nyt osaa sanoa tarkalleen, onko vaatetus täysin ajanmukainen sen annetun vuoden 500 mukaan. Ainakaan se ei ole pahasti vinksallaan. Värikkyyttä tuo myös kolmen eri kielen käyttö (englannin lisäksi latina ja islanti).

Elokuvan tarina antaa aihetta pohtia, kuka oikein onkaan se hirviö ja mitkä toimet ovat lopulta oikeutettuja. Siinäpä Beowulfille pähkinä purtavaksi (ja katsojalle). Elokuvassa taistelukohtaukset ovat pienimuotoisia täytteitä ja kerronta pysyy enemmän muissa asioissa. Itse pidin elokuvasta kaikesta koruttomuudesta huolimatta. Suositeltava ja ihan älyllinen tarina vaihteeksi.